Hvorfor spise bærekraftig mat?

Globalt sett står produksjon, transport og svinn av mat for den aller største delen av klimagassutslippene. Hver eneste dag øker jordas befolkning med om lag 200 000, og det er naturlig at matproduksjonen øker i takt med befolkningen. I Norge kastes det rundt 350 000 tonn spiselig mat hvert eneste år. Bevisste valg for hva vi spiser og hvor mye av maten som havner i søpla kan gjøre en stor forskjell.

 

Et bærekraftig matforbruk bidrar til å sikre fremtiden

Med en bærekraftig utvikling i samfunnet menes at utviklingen dekker dagens behov uten å ødelegge behovene og mulighetene for kommende generasjoner. For å ta vare på jorda og dens begrensede ressurser må maten vi spiser følge en etisk og bærekraftig utvikling. Forbrukere må ta bevisste valg i eget forbruk som også bidrar til å imøtekomme den bærekraftige utviklingen.

 

Bevisste valg for mat minsker miljøproblemene

Produksjon og transport av mat har en stor belastning på miljøet. Ved å gjøre bevisste valg for å spise litt annerledes, bidrar vi til å minske problemene som skapes for miljøet vårt. Valgene kan innebære å spise mat og benytte råvarer som er økologisk, vill, lokalprodusert eller selvdyrket. Mat hentet fra bunnen av næringskjeden og matlaging som utnytter så mye som mulig av råvarene, slik at så lite som mulig havner i søpla er også viktige tiltak.

Spis opp maten og kast så lite som mulig

Med en stadig og raskt voksende befolkning, kreves det også en økt matproduksjon. Det er derfor viktig å utnytte jordas ressurser på best mulig måte. Hos Publiko har vi respekt for råvarene våre, som gjør at minst mulig kastes og så mye som mulig av dyrene og grønnsakene blir brukt.

Spis mat og benytt råvarer i sesong

Ved å utnytte råvarer som er i sesong, begrenses dyrking, transport, kjøling og oppbevaring av mat som er svært energikrevende. Vi tilpasser menyen vår basert på tilgjengelige råvarer og det beste sesongen har å by på, slik at ressursene utnyttes til enhver tid.

Spis mat lavt i næringskjeden

Det er sunt for mennesker, dyr og miljø å spise lavt i næringskjeden. Dette er fordi vi bruker mindre ressurser og energi ved å spise mer frukt, grønnsaker og korn.

Spis kortreist og lokal mat

Ved å spise lokal mat spares miljøet for energikrevende transport, men også risiko for smitte og sykdommer. Hos Publiko benytter vi oss av lokale råvarer så langt det går og henter gode råvarer fra norske bønder.

Spis økologisk

Økologisk mat har blitt produsert på en naturlig og miljøvennlig måte. Dette gjøres blant annet ved produksjon uten bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler.

 

Publiko = bærekraft

Hos Publiko tar vi et ansvar for miljøet og jobber med bærekraftig mat. Kom innom restauranten vår i Vibes gate og få servert bærekraftige matretter i en folkelig atmosfære. Du kan booke et bord eller kom direkte til restauranten vår.